Nyt on taas päivän lehdistä kahlattu läpi eilisen mäkisuoritukset. Mielenkiintoisin otsikko oli ehdottomasti se miten Janne Ahosen firma osti mainospaikan Matti Hautamäen suksesta. Väliäkö sillä ovatko itävaltalaisten puvut oikeanlaisia tai saiko Morgi liian hyvät tyylipisteet... Totuus on että Morgenster hyppää hyvin, mutta on se jo moneen kertaan nähty että jos satut olemaan itävaltalainen niin tyylistä tulee paremmat pisteet kuin suomalisille, vaikka hyppy olisi huonompi.

Eilen katsoin telkkarista sekä yhdistetyn että mäkihypyn kisoja. Yhdistetyssä kilpailijat hyppäsivät sumun sekaan, ja töitä sai tehdä tosissaan että erotti kilpailijan sumun keskeltä. Onneksi tuomaristolla ei näyttänyt olevan minkään laisia ongelmia arvostella hyppyjen loistokkuutta. Eli kun suomalainen Anssi Koivuranta hyppäsi normaalin tyylikkään hypyn hän sai siitä eräältä tuomarilta vaivaiset 16,5 pistettä, kun taas seuraavana hypännyt itävaltalainen sai horjuvasta hypystään reilusti paremmat pisteet kuin Koivuranta. Tuomarit ovat tietysti ammattilaisia toisin kuin minä joka olen katsonut mäkihyppyä vasta muutaman vuoden, ja silloinkin vain telkkarin välityksellä. On se silti aika kumma juttu, että tuollaisenkin sumun keskeltä tuomarit näkevät pikku virheet, jotka maallikko katsojalta jäävät huomamaatta, mutta horjahtelu jonka jopa minä huomaan jää huomioimatta. Totta kai tähänkin löytyy hyvä selitys kuten kaikkeen muuhunkin. Koivurantahan on suomalainen joten miten hän voisi saada hyvät tyylipisteet, vaikka sumun seasta ei meinaa erottua koko hyppääjää. Ja koska seuraava hyppääjä oli itävaltalainen hän oli tietysti parempi kuin edellä hypännyt suomalainen.

Mäkihypyssä suomalaisia sorretaan samalla tavalla kuin yhdistetyssäkin. Kun Morgenster hyppää ei hyppyä tarvitse paljon katsoa ja silti tietää, että tyylipisteet ovat hyvät. Morgenster on hyvä hyppääjä sen tietävät kaikki, mutta entä kaikki suomalaiset mäkihyppääjät, ovatko he huonoja kun eivät pärjää muille maille tyylissä? Poikkeuksia toki löytyy aina, mutta yleensä suomalaiset tuntuvat saavan huonompia tyylipisteitä, kuin esimerkiksi itävaltalaiset. Jotenkin itävaltalaisten hypyt vain ovat aina niin tyylikkäitä etteivät tuomarit voi olla antamatta niistä hyviä pisteitä. Ei varmaan auta suomalaistenkaan muu kuin ottaa oppia itävaltalaisista. Tai alkaa anoa jonkun muun maan kansalaisuutta, jos sillä alkaisi tyylipisteitä irrota.